Céljaink

Megalakult a Jászsági Helytörténeti Kör (JHK)

November utolsó napjaiban többen úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy olyan csoportot, melyhez helytörténeti kutatásokkal foglalkozó szakemberek tartoznak. Mi, akik lokálpatrióták vagyunk, s munkásságunk során valamilyen kutatást végzünk úgy gondoltuk, hogy szükségünk van olyan szakmai irányításra, mellyel eredményesebben tudunk dolgozni a jövőben. Környezetünkben számos csoport – népdalkörök, tánccsoportok, népi hímzés, szövés stb. – kiválóan működik kellő szakmai vezetéssel. A helytörténeti kutatásokkal foglalkozó embereket egy dolog biztosan összeköti – ez pedig nem más, mint a szűkebb hazánk a Jászság történetének felkutatása, átmentése az utókor számára. Ennek szakszerű feldolgozása sem nélkülözheti a szakmai irányítást, tanácsadást és a tapasztalatcserét. A kör megalakulásának ötletgazdája több évtizede helytörténettel, kutatással foglalkozó dr. Suba Györgyné.

Legfőbb célok:
 
  • A jászsági és Jászsággal foglalkozó helytörténeti kutatók összefogása. Ezt szolgálja a honlap/weboldal?, ami lehetőséget ad a kutatók, illetve a kutatási témák megismertetésére.
  • A helytörténettel foglalkozók számára szakmai, módszertani előadások, igény szerint szakmai tanácsadások szervezése, szakirodalom ajánlása.
  • Mivel a nyomtatott kiadványok megjelentetése – anyagi okokból, és az érdeklődők csökkenő száma miatt – egyre nehezebbé válik, a kutatók számára lehetőséget biztosítani a weboldalas publikálásra.
  • Vannak olyan Jászsággal foglalkozó kiadványok, melyek ma már csak kevesek számára elérhetők (múzeumok, könyvtárak, levéltárak), és olyanok, amelyek újbóli megjelentésére nincs remény. Ezek weboldalon történő közreadása nagy segítséget jelent a téma iránt érdeklődőknek.
  • Felhívni a figyelmet a Jászsággal foglalkozó, eddig nem publikált, vagy már máshol megjelent anyagokra, kéziratokra.
  • Tájékoztatás a megjelenés előtt álló, vagy a már megjelent új kiadványokról, könyvbemutatók hirdetése.
  • Lehetőséget teremteni a tájékozódásra egymás kutatási témájáról, ami segíti a kapcsolatteremtést, egymás munkájának támogatását forrásanyag, irodalom ajánlásával, tapasztalatcserével.
  • A Jászsággal foglalkozó helytörténeti kutatók arcképcsarnokának összeállítása a helytörténeti munkásság és a főbb kutatási témák bemutatásával, elérhetőséggel. Hozzájárulás esetén ennek nyilvánossá tétele az érdeklődők számára is. 
 
Szabó Jánosné
alelnök
KAPCSOLAT

Jász Helytörténeti Kör
Székhely: 5100, Jászberény, Táncsics Mihály utca 5.
Telefon: +36-57/412-167; +36-30/265-2630
E-mail: subadoktor3@gmail.com
© jaszhelytortenet.hu, 2017

Készítette: Com&Com2005 Bt